MEKMAGYARORSZÁG

Misszió az Egészséges Közösségekért

Célunk, hogy Magyarország szegényei között szolgálva egészséges keresztyén életek, gyülekezetek és közösségek formálódjanak

Rólunk

A Community Health Evangelism egy hálózat, melynek a MEK Alapítvány is a tagja. Ez a hálózat több, mint 30 éve folyamatosan épül, bővül. Világszerte már közel 140 országban több, mint 3000 közösségben van jelen és végez sikeres közösség fejlesztési programokat. Ez nem egy önálló misszió, CHE vagy MEK, egy stratégia, egy eszköz, amely mások által is használható.

2012 az indulás éve volt. Ron és Jeannie Seck, akiket Isten évek óta mindig visszahozott Magyarországra, azt a módszert vagy eszközt kutatták, amellyel hatékonyan tudnák segíteni társadalmunkat. 2013-ban megalapították a “Misszió az Egészséges Közösségekért Non-Profit Közhasznú Alapítványt”. Missziós szervezetünk folyamatosan bővül, terjeszkedik. Felekezet és szervezet független mivoltunkból adódóan partner kapcsolati rendszerben működünk. Közel száz gyülekezettel és missziós szervezettel állunk partneri kapcsolatban.

Útjára indult egy folyamat néhány bátor ismerőssel, akik szolgálatra készek voltak. 2013-ban harminc települést mértünk és térképeztünk fel a legmegfelelőbb hely megtalálásához. Fennállásunk óta több, mint harminc településen indítottunk különféle életszemlélet átformáló evangelizációs programokat. Hisszük, hogy mindre van válasz a Bibliában, Isten írott szavában. Életünk nem csak lelki vagy csak fizikai területből áll. Ezeknek a területeknek számtalan kombinációja jellemzi életünket. Az istennel való kapcsolatunk helyreállása után az életterületekben történik helyreállás és törekednünk kell arra, ahogy ezt Jézus Krisztus is mondja a Máté evangéliuma 5. fejezet 48. versben “Ti azért legyetek tökéletesek, minként a ti mennyei Atyátok tökéletes, hogy tökéletesek legyünk. Természetesen Megtérés nélkül sosem lehetünk azok. Programjainkban arra koncentrálunk, hogy a valós fizikai szükségleteket feltárva olyan evangelizációs programokat fejlesszünk ki a közösségekben élőkkel együtt, amik megtérésre vezetnek és életbeli változásokat hoznak. Tudjuk és meg vagyunk róla győződve, hogy nem a csapatunk, nem a szervezetünk, sem a programjaink nem hoznak változást, hanem csakis az Atya kegyelme és szeretete.

Néhány gondolat alapítónktól Ron Seck-tól

A CHE Magyarországot 2013-ban alapítottuk civil szervezetként, azzal az Istentől kapott küldetéssel, hogy az elszegényedett és kirekesztett magyar ajkú népeknek lehetőséget adjunk egy jobb, egészségesebb, gazdagabb életre Teremtőnk, Jézus Krisztus által. Ez a lehetőség nem abban áll, hogy a rászorulóknak segítséget, például pénzt, élelmet, ruhákat és jobb lakhatást biztosítunk. A történelem megmutatta, hogy ez inkább függőséget eredményezett, mint jobb életet. A lehetőség, amit mi adnánk nekik, a felhatalmazás és az eszközök, készségek, képzés és a „tudni-hogyan” formájában lenne, hogy maguk is jobb életet teremtsenek.

Azt is láttuk, hogy sok, a rászorulókat segítő kormányzati és világi programból hiányzik a lelki dimenzió, amely minden élet középpontjában áll. A generációs szegénység körforgásának megtöréséhez az egész ember, test, lélek és szellem folyamatos átalakulására van szükséges.

Ez nem pusztán elmélet. 900 egyház, felekezet és missziós szervezet modellezte 3 évtizeden keresztül, több mint 135 országban, amelyek a Community Health Evangelism-nek nevezett Bibliai alapú stratégiát alkalmazzák. CHE Magyarország (vagy magyarul MEK Magyarország) nevű civil szervezetünk a CHE-t fogadta el stratégiájaként Isten jövőképének megvalósítására.

Az is küldetésünk, hogy a magyarországi szegényekkel hosszú távon foglalkozó keresztény szolgálatok paradigmáját a szekuláris segélyeken alapuló módszerekről a Biblikusabb fejlesztés vezérelt megközelítésre változtassuk. Ezt úgy lehet elérni, hogy MEK Látás konferenciákat és moduláris MEK képzéseket tartunk mindazok számára, akik szeretnék felfedezni ezt a módszertant.

Honlapunk különböző oldalait tekintve láthatja, hogy a MEK Magyarország hogyan kezdte el „írni könyvét” a teljes, Bibliai alapú személyes és közösségi átalakulásról nemzetünk legszegényebbjei körében. Reméljük, hogy elolvassa és csatlakozik hozzánk ennek a mozgalomnak a megvalósításában.

Ron Seck

A CHE/ MEK Magyarország alapítója


Lehetsz Te is hős!